Nieuws

Nieuwjaarsspeech voorzitter Martha Smit - ’Meer met elkaar.’

Geplaatst op: maandag 12 januari 2015 om 11:46 uur

Welkom dames en heren,

     
Van harte welkom allemaal op het Nieuwjaars buffet 2015  en ik wens u allereerst, ook namens de rest van het bestuur een heel gezond, voorspoedig en gelukkig nieuw jaar.  Toen ik een paar dagen geleden begon na te denken over wat ik u allemaal zou zeggen vandaag, kwam ik ook mijn speech van vorig jaar in mijn bestanden tegen.


In 2014 heb ik gesproken over:  

 • het jaar dat de  crisis nog steeds niet achter ons lag
 • het jaar dat we van vele factoren van buitenaf afhankelijk waren
 • groei was vervangen door krapte en we hadden moeite om financieringen rond te krijgen en het kwam echt aan op aanpassingsvermogen.

Ik sloot in die speech af met een positieve noot.  Namelijk: dat we samen moesten zoeken naar nieuwe slimme oplossingen, samenwerkingsverbanden en elkaar actief de bal toespelen. Dat er toch hier en daar ook wat meer seinen weer op groen kwamen te staan. En dat deze lastige tijden misschien wel met zich mee hadden gebracht dat we weer wat meer aandacht voor elkaar hebbenen dàt waren weer de positieve factoren vonden we.

Ik vroeg u toen om als goed voornemen bewust toe te passen om uw ervaringen te delen en dat ten uitvoer te brengen.  Ik hoop dat dat is gelukt. 

En denkt u nu, tja, wat is daar van terecht gekomen? Nou dat is nu zo mooi aan een start van een nieuw jaar.  2015. Een nieuw begin van een nieuw jaar voelt voor velen ook:  Allemaal de blik vooruit, nieuwe energie en nieuwe voornemens.  Ook voor dit jaar. Kunnen we dit jaar definitief die crisis achter ons laten?  Zoals we hier allemaal staan, hopen we dat met zijn allen denk ik van harte. De signalen zijn er en zo praten we er ook over.  Dus dat is goed.

Nog even stilstaan bij de activiteiten die we als OVS in 2014 hebben gedaan. De vertrouwde Smûk Oerkes,  de gezamenlijke avond met de Gemeente,  een bedrijfsbezoek, met de OVS naar de ballonfeesten, de excursie,  de bekende bijeenkomsten van de OVS waren ook afgelopen jaar goed bezocht en dat was fijn. Voor wat betreft de bestuursactiviteiten hebben we ook niet stilgezeten dit afgelopen jaar.Het contact tussen de Gemeente en de OVS is nu een gezamenlijk overleg geworden waar ook de VVBL ( Vereniging van Bedrijven Lemsterland)  en BCG  (Business Club Gaasterland) bij aangeschoven zijn.  Dit zijn constructieve overleggen waar de lijnen met de gemeente en de collega-verenigingen kort zijn. 

De Gemeente de Friese Meren is voornemens een nieuw sociaal-economisch beleid op te stellen en zij hebben er voor gekozen hier met de besturen v.d. ondernemersverenigingen over in gesprek te gaan. Wij stellen dit initiatief van de gemeente, om de ondernemers rechtstreeks te betrekken bij een nieuw op te stellen beleid zeer op prijs.  Dit zal de komende maanden een verder vervolg krijgen.  Wij gaan er van uit dat dit ook echt een vervolg zal krijgen en daarmee bedoel ik,  dat wanneer het op besluitvorming aan komt dat de stem van ons, als ondernemers ook echt mee gaat tellen. Dus ook in de uitvoering van dit beleid moet die betrokkenheid blijven.  Dat is ook de intentie van de Gemeente, dus wij zijn daarover positief en benieuwd en steken daar veel tijd in.


Vanaf 1 januari 2014 is de Gemeente de Friese Meren officieel van start gegaan, inmiddels staat het bankje dat de OVS als cadeau heeft geschonken ter nagedachtenis aan de Gemeente Skarsterlân al enige tijd op  een mooie plek in het park te Joure en nu januari 2015 heeft Burgemeester Aalberts een paar dagen geleden al voor de 2e keer zijn nieuwjaarstoespraak gehouden voor deze nieuwe Gemeente. De tiid hald gjin skoft.

Wij hebben u al aangekondigd dat ook de naam van onze vereniging gaat veranderen. Volgens de regels van de statuten zal het e.e.a. pas echt zijn beslag kunnen krijgen tijdens de alg. ledenvergadering in het voorjaar. Om alvast te wennen aan een nieuwe naam gebruiken wij binnen het bestuur al steeds OVFM-Noord - Ondernemers Vereniging de Friese Meren. Dat lijkt ons het meest toepasselijk en helder. 

Wij vonden deze naamswijziging, een nieuwe gemeente, de snelle wereld van social media ook een reden om weer eens met een frisse blik tegen onze vereniging aan te kijken. In november zijn wij als bestuur een middag bij elkaar gaan zitten en hebben het onder leiding van Jeroen Blaauw (medebestuurslid) gehad over de positionering van de OVS. Zo’n positionering geeft ons namelijk als bestuur handvatten voor beslissingen. Wat  willen we uitstralen en welke leden willen wij bedienen? En hoe? En een duidelijke positionering geeft ook een goede leidraad voor de dagelijkse bestuurlijke besluitvorming, waar een bestuur voor komt te staan. Dus hebben wij vastgesteld waar de OVFM - Noord voor staat. 


Wat willen wij onze leden bieden?
De OVFM moet faciliteren dat onze leden elkaar kennen, inspireren en verder brengen.

Voor wie zijn we er? 
Voor ieder lid die zich betrokken voelt bij het gebied voormalig Skarsterlân. Dit kan voor leden zijn van zeer grote bedrijven, groot, middelgroot, kleine bedrijven,  ZZP’ers. Zo’n ledenbestand hebben we nu en zo’n ledenbestand moet het ook zijn.

Waar staan we dan voor? Voor 'Meer met elkaar'. Vanuit onze overtuiging dat verenigde ondernemers meer bereiken. Meer uw belangen behartigen. Ondernemers onderling verbinden. Zodat u goed voorbereid en geïnformeerd bent over wat er speelt in de regio. Meer inspireren. Meer elkaar helpen.

De OVFM - Noord is betrokken, veelzijdig, laagdrempelig, waardevol en verbindend. De OVFM - Noord is Meer met elkaar. Want we bereiken meer met elkaar. We kunnen meer met elkaar. Wij zijn meer met elkaar.

Dit zal onze leidraad zijn voor onze nieuwe activiteiten het komende jaar en dit is ook onze leidraad geweest voor onze nieuwe website. Ik wil u allemaal attenderen op uw pagina, hoe u als lid vermeld staat op de site.  Zorg dat deze up to date is.  Dit kunt u, dit moet u zelf aanpassen.  U ontvangt van ons op korte termijn een email met de handleiding hoe u dit kunt doen. Tot  slot nog even de stickers met de naambadges noemen.  Ook nieuw.   Wij zijn benieuwd wat u daar van vindt.  Daar zullen we niet allemaal een unaniem antwoord op hebben, maar wij hopen en verwachten dat iedereen dit handig vindt.  Want wat is nou vervelender dat je met iemand spreekt en je weet de naam niet, of even niet meer.  Het stapt soms net wat gemakkelijker op elkaar af.  We zijn heel benieuwd hoe dit zal gaan en wat de reacties zijn.

Allemaal opnieuw positieve aspecten waar we in 2015 mee bezig zijn  en waar we enthousiast mee verder gaan.
Dank voor uw aandacht en wij hopen u MEER en MET ELKAAR te zien dit jaar.  Smakelijk eten voor zo meteen! En maak er een mooi jaar van!

Laatste nieuws

 • 12
  jun
  Onze nieuwe voorzitter: Jan Bijlholt van Alderse Baas advocaten

  Op de Algemene Ledenvergadering is Jan Bijlholt verkozen tot nieuwe voorzitter van de Ondernemersvereniging Skarsterlan. 

 • 12
  jun
  Barbecue bij Jachtwerf De Jong

  We waren te gast bij Jachtwerf de Jong in Joure, waar we met schitterend weer hebben genoten van een heerlijke barbecue. 

 • 11
  apr
  Algemene Ledenvergadering op 25 april

  Op dinsdag 25 april 2017 vindt de Algemene Ledenvergadering plaats bij Café Restaurant De Heeren van Terkaple.

 • 20
  mrt
  Smuk Oerke bij AA Trappen op 6 april

  We worden uitgenodigd door AA Trappen aan het Brandemeer 9 in Joure. Gastheer is directeur Pieter Hania die een rondleiding zal verzorgen door het bedrijf. De ontvangst is vanaf 17u30, en er wordt voor een 'goede hap' gezorgd! 

 • 20
  mrt
  Gezamelijke avond met Tom Coronel

  Ca. 250 ondernemers hoorden een inspirerende lezing aan van Tom Coronel. Tijdens de afsluitende borrel hoorden wij alleen maar positieve reactie over deze lezing, dus wederom een geslaagde avond.

 • 10
  mrt
  Masterclass

   De OVS-masterclass avond in Maart 2017  was wederom een succes. Deze avond begon met de gastspreker : informatierechercheur Bert Wolf van de FIOD en daarna konden de leden 3 Masterclasses volgen. Een avond voor ondernemers - door ondernemers!  
  Diverse onderwerpen kwamen tijdens deze Masterclasses aan bod en de leden gingen naar huis met praktische en concrete tips en weetjes.
  Uiteraard was er na afloop nog tijd om lekker bij te praten onder het genot van een borrel en een bitterbal.

 • 1
  dec
  Excursie 2016

  De Excursie van 2016 met een bezoek aan Hooghoudt, het Groninger Museum en als afsluiting een diner in de Jouster Toer was zeer geslaagd. 

 • 11
  okt
  Seizoensopening op de Simmerwille onder heerlijke omstandigheden

  Onder heerlijke weersomstandigheden is donderdag jongstleden het seizoen weer geopend. Na de zomerstop troffen onze leden elkaar traditiegetrouw weer op de Simmerwille. 

 • 23
  aug
  Extra Smuk Oerke 15 september a.s. op de Jouster Merke ter ere van het 550 jarig jubileum

  Wij ontmoeten onze leden graag op donderdag 15 september a.s. in het poffertjespaviljoen tijdens de Jouster Merke. Het paviljoen staat op het kermisterrein aan de Sinnebourren te Joure.

  Kom gezellig een borrel drinken vanaf 17.00.

 • 17
  mrt
  Gemeenschappelijke avond met Erben Wennemars

  Erben Wennermars was op donderdag 10 maart 2016 onze gastspreker op de gezamenlijke avond. Wat een enthousiasme heeft die man en wat een passie.